Pagini

marți, 28 ianuarie 2014

Prajitura Amandina

Tipul rețetei:                 Desert
Numarul de porții:      8 porții
Timpul de preparare: 2 h
Timpul de gătire:        1,1 h
Gata în:                       3 h
Dificultate:     Ușor
foarte gustoasa
 Ingrediente:

1. Blat :

-6 oua
-200 gr de zahar
-40 ml de apa
-40 ml de ulei
-3   linguri cu cacao
-200 gr de faina
-1 plic cu praf de copt

2.Crema :

-3 oua
-1 pachet de unt sau margarina
-100 ml. lapte
-50 ml frisca lichida
-200 g zahar
-70 g ciocolata cu lapte
-3 linguri de cacao
-3 fiole cu esenta de rom

3.Sirop din zahar caramelizat:

-500 ml de apa
-250 gr de zahar
-2 plicuri de cappucino de ciocolata
-2 3 fiole de rom

4. Glazura fondant:

-300 g zahar
-1 lingura de cacao
-1 lingurita zeama de lamaie
-1 lingura miere
-apa cat sa umezeasca zaharul
Preparare:

Etapa 1: Blat:


  •   Separam albusurile de galbenusuri; galbenusurile le frecam cu ulei pana devin ca o maioneza subtire, albusurile le batem spuma tare tare. 
  •   Cand spuma e tare, adaugam zaharul, apa,galbenusurile si amestecam cu o spatula de lemn, cu miscari de sus in jos. Punem apoi, in ploaie, faina amestecata cu cacao si praf de copt.
  •    Aceasta compozitie o turnam intr-o tava unsa cu unt si tapetata bine cu faina. Dam tava la cupor 30 de minute, pana cand trece testul scobitorii .

Etapa 2: Crema:


  •   Intr-o cratita amestecam ouale cu zaharul, laptele,frisca si cacaoa .Punem pe foc mic si adugam ciocolata bucatele si margarina. Amestecam bine cu un tel pana obtinem o compozitie densa si fina .
  • Cand s-a racorit punem si esenta de rom .
  • Se tine in frigider pentru cel putin 2 ore !!!
  • Cand este bine racita, o scoatem din frigider si o amestecam cu mixerul pana la omogenizare .

Etapa 3: Siropul:


  •   Intr-un vas punem la topit zaharul impreuna cu 2 linguri de apa. Cand zaharul este caramelizat, auriu,punem restul de apa, incalzita in prealabil. Lasati siropul sa fiarba linistit pana se va topi frumos. Cand zaharul e topit, punem pliculetele de cappucino si romul. Luam siropul de pe foc si il lasam sa se racoreasca.

Etapa 4: Glazura:


  •    Se caramelizeaza zaharul impreuna cu apa timp de cateva minute ,la foc mic,pana siropul a inceput sa se lege bine.
  • Se face testul cu picatura pe farfuria rece,ca la dulceata.Daca picatura de sirop ramane intreaga in contactul cu vasul rece atunci este gata.
  • Se rastuarna siropul gros intr-o craticioara tinuta la rece si seadauga mierea si zeama de lamie.Se mixeaza la putere maxima pana incepe sa se albeasca si sa se intareasca.Se adauga cacao si continuam mixarea inca putin timp.
  • Daca fondantul este prea dens mai adaugam cativa stropi de apa fierbinte.

Etapa 5: Asamblarea :


  •   Se taie blatul in jumatate si il lasam sa se raceasca complet. Insiropam prima jumatate de blat cu jumatate din cantitatea de sirop de zahar ars, apoi punem crema fina de cacao.
  •    Peste crema punem al doilea blat, pe care il insiropam cu restul de sirop. 
  •  Amandina ramane la frigider cca 4 ore.

Scoatem de la rece,portionam si turnam glazura fondant peste fiecare in parte.

Pofta buna !