Pagini

sâmbătă, 8 februarie 2014

Prajitura cu blat din mere

Blat:
  • 2 kg. mere ( acrisoare)                             
  • 3 oua
  •  500 g. zahar
  •  450-480 g. faina
  •  1 lingurita rasa sare
  •  coaja lamiie si portocala, rase si lasate cu zahar cu 2 -3 zile inainte (optional)
  •  1 lingurita esenta rom 
  •  2 si ½ lingurite bicarbonat de sodiu


Glazura:
  •  6 linguri apa
  •  6 linguri pline cacao
  •  6 linguri pline zahar
  •  1 praf sare
  •  ¾ pachet unt de 250g.
  •   250 g. nuci/migdale (nuca taiata mare, nu macinata)

Mod de preparare :

  • Se curata merele. Se dau prin razatoarea mare. 
  • Se pun intr-un vas incapator.
  • Se adauga ouale, zaharul, faina, sarea, mirodeniile si bicarbonatul stins cu zeama de lamaie. 
  • Se amesteca totul cu mana 
  • Se toarna in tava tapetata cu hartie de copt, de aprox. 30 cm. latime/42 cm. lungime, si se coace in cuptor preincalzit la 175 grade C (foc potrivit)
  • Se lasa aprox. 45 min, la copt. Se incearca cu o scobitoare daca e gata sau pana cand blatul se rumeneste:
  • Se lasa la racit, si cind e rece se toarna peste el glazura fierbinte, care se prepara astfel:
  •  intr-un vas , se pun la fiert toate ingredientele de la glazura, mai putin sarea si mirodeniile. 
  • Se lasa la foc mic si se amesteca continuu pina se ingroasa. 
  • Se ia de pe foc si se adauga sarea si mirodeniile. Se toarna cat mai uniform deasupra blatului:
  • Se pun nucile sfarimate si se preseaza usor:
  • Se lasa la rece cateva ore, si-apoi se feliaza:
Si se savureaza!!!!!!!!!!! ,mmmmmmmmmmmmm

Reteta preluata de la Laura S