Blat:
- 2 kg. mere ( acrisoare)
- 3 oua
- 500 g. zahar
- 450-480 g. faina
- 1 lingurita rasa sare
- coaja lamiie si portocala, rase si lasate cu zahar cu 2 -3 zile inainte (optional)
- 1 lingurita esenta rom
- 2 si ½ lingurite bicarbonat de sodiu
- 6 linguri apa
- 6 linguri pline cacao
- 6 linguri pline zahar
- 1 praf sare
- ¾ pachet unt de 250g.
- 250 g. nuci/migdale (nuca taiata mare, nu macinata)
Mod de preparare :
- Se curata merele. Se dau prin razatoarea mare.
- Se pun intr-un vas incapator.
- Se adauga ouale, zaharul, faina, sarea, mirodeniile si bicarbonatul stins cu zeama de lamaie.
- Se amesteca totul cu mana
- Se toarna in tava tapetata cu hartie de copt, de aprox. 30 cm. latime/42 cm. lungime, si se coace in cuptor preincalzit la 175 grade C (foc potrivit)
- Se lasa aprox. 45 min, la copt. Se incearca cu o scobitoare daca e gata sau pana cand blatul se rumeneste:
- Se lasa la racit, si cind e rece se toarna peste el glazura fierbinte, care se prepara astfel:
- intr-un vas , se pun la fiert toate ingredientele de la glazura, mai putin sarea si mirodeniile.
- Se lasa la foc mic si se amesteca continuu pina se ingroasa.
- Se ia de pe foc si se adauga sarea si mirodeniile. Se toarna cat mai uniform deasupra blatului:
- Se pun nucile sfarimate si se preseaza usor:
- Se lasa la rece cateva ore, si-apoi se feliaza:
Reteta preluata de la Laura S